Doorgaan naar hoofdcontent

Boeddha als God

"'Boeddha is een mens, Jezus is een God', zo hoort men vaak de twee grote figuren tegenover elkander stellen. Wij willen vooralsnog over de juistheid van deze bewering (in metafysische zin) geen oordeel uitspreken; zeker is het, dat voor miljoenen de zaak zich werkelijk aldus heeft voorgedaan. De meerderheid der christenen, tot aan de moderne bewegingen, heeft Jezus als Zoon Gods en zelfs als God vereerd; en de zuidelijke school van het Boeddhisme heeft er nooit althans officieel, in de verte aan gedacht haar Boeddha in een God te veranderen. Ik zeg de zuidelijke school; want in het Mahäyäna is Boeddha God, evenals Christus in het Westen."
(Bron: De mystiek van het boeddhisme, door B. Jasink, uitgever Ankh-Hermes.)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Pali

'Pāli: The North Indian dialect used in the most important collection of Buddhist scriptures.' Het woord nirvana is Sanskriet voor het woord nibbana in Pali.

To his name!

'The two chief disciples of the Buddha, Sariputta and Moggallāna are both referred to as Mahānāga or "Great nāga". Some of the most important figures in Buddhist history symbolize nāgas in their names such as Dignāga, Nāgāsēna, and, although other etymons are assigned to his name, Nāgārjuna.' Bron: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Nāga